Yangın söndürme sistemi nedir ve nasıl çalışır?
Yangın söndürme sistemi, herhangi bir yangından korunma altyapısının ayrılmaz bir parçasıdır. 'Yangın söndürme', yangını söndürmek üzere tasarlanmış herhangi bir mühendislik birimi grubu için ortak bir terimdir. Bu, su, köpük veya kimyasal bileşikler gibi bir söndürücü maddenin uygulanmasıyla sağlanabilir. Bu makale, saha ekiplerinin ve bina sahiplerinin yangın güvenliği yönetmeliklerine uymaya başlayabilmeleri ve hem bina sakinlerine hem de kiracılara gönül rahatlığı sağlayabilmeleri için bir yangın söndürme stratejisi kapsamındaki uygulama yelpazesini araştırmaktadır.
Köpüklü su baskını sistemleri, yanan yanıcı sıvıları hızlı bir şekilde kontrol etmek ve yüzey alanını soğutmak için köpük ve su karışımı kullanır. Köpüğün kıvamı, kalın bir battaniye gibi yangınları oksijensiz bırakmasına ve yanıcı gazların salınmasını engelleyerek yangını etkili bir şekilde bastırmasına neden olur. Bu anlamda klasik yangın söndürücülerden pek farklı değillerdir.
Pnömatik ısı algılama tüpleri, manevra alanı az olan küçük alanlarda bulunan yangınlara başlangıç aşamalarında müdahale eder. Bu nedenle dolap ve dolapların yanı sıra tekne ve araçlardaki yangınlarla mücadele için idealdirler. Ancak bu söndürme tipi, büyük yangınları söndürmek için uygun olmadıkları ve bu nedenle yüksek tavanlı odalar veya alanlar için önerilmedikleri anlamına da gelir.
Yangın söndürme sistemi nasıl çalışır?
Bir yangın söndürme sistemi, yangınları mümkün olduğu kadar erken tespit etmek için yerleşik bileşenlere sahiptir. Bu bileşenler öncelikle alev ve dumanın varlığını tespit edecektir. Söndürme sistemi daha sonra bir alarm başlatacak, böylece yangın yayılma şansı bulamadan bastırılabilecektir. Bir yangın söndürme sistemi 'aktif' bir yangından korunma yöntemi olarak kabul edilebilir çünkü sistem, yangının varlığına yanıt olarak tetiklenir. Bu makalede daha ayrıntılı olarak ele alınacağı gibi, bir yangın söndürme sistemi aynı zamanda alevleri ve dumanı söndürmek için 'aktif olarak' çalışan bir dizi bileşen içerir.Neden otomatik yangın söndürme sistemi kullanmalısınız?
Otomatik yangın söndürme sistemi tıpkı geleneksel bir sistem gibi ısıyı ve dumanı algılayan bir eleman ve bir söndürme maddesi kabından oluşacaktır. Otomatik sistemin tetiklenmemesi durumunda arızaya karşı koruma görevi gören bir manuel aktivasyon sistemi de bulunacaktır. Otomatik yangın söndürme sisteminin temel faydası, insan müdahalesi veya aktivasyonu ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır. Bu sadece bina sakinlerinin güvenliğine yönelik riski azaltmakla kalmaz, aynı zamanda bir binanın veya mülkün uzak veya daha az erişilebilir alanlarındaki yangınları söndürmek için de idealdir. Ayrıca otomatik yangın söndürme sistemleri, yanıcı maddeler veya yüksek değerli mallar içeren endüstriler ve şirketler için özellikle değerli bir yatırımdır. Bu tür önleyici tedbirler, işletme sahiplerini ve ev sahiplerini bu tür önlemleri aldıkları için daha düşük prim oranlarıyla ödüllendirebilecek sigorta sağlayıcıları tarafından olumlu karşılanabilir.Yangın söndürme sistemine ne zaman ihtiyaç duyulur?
Yağmurlama sisteminin yangından korunmada en etkili yöntem olamayabileceği binalarda yangın söndürme sistemleri kurulmalıdır. Bunlar, büyük miktarda elektrikli ekipmanın, yeri doldurulamaz varlıkların veya su hasarına karşı hassas olabilecek çabuk bozulan eşyaların bulunduğu odaları içerebilir. Yangın söndürme sistemleri için herhangi bir yasal kurulum gerekliliği olmamasına rağmen, ister ticari ister konut olsun, mülk sahipleri, yangın riski değerlendirmeleri yapacak uzmanların ayarlanmasından sorumludur. İster dahili ister harici olarak yapılan bu değerlendirme, bir yangın söndürme sistemine olan ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Özel ihtiyaçlarınız için en iyi seçeneği belirlerken, hem aktif hem de pasif yangın koruma sistemlerinin alevleri söndürmek için birlikte nasıl çalıştığını bilmeniz tavsiye edilir. Bu, risk yönetimi açısından hayati öneme sahiptir; yapısal hasar riskini azaltmanın yanı sıra bina sakinlerini de korur.Farklı yangın söndürme türleri nelerdir?
Genel olarak konuşursak, beş ana yangın söndürme sistemi türü vardır; bunların tümü, korumaya ihtiyaç duyulan ilgili alana bağlı olarak benzersiz özelliklere ve faydalara sahiptir:Gaz sistemleri
Gazlı söndürme sistemleri nitrojen ile basınçlandırılmış yangını söndürücü sıvıları depolar. Bu sıvılar, alevleri anında söndürmek için hızla salınan FM200 adı verilen bir kimyasal madde içerir. Bu sistemler herhangi bir su kullanmadığından özellikle santral veya sunucu odaları gibi büyük miktarda elektrikli ekipmanın bulunduğu odalar için faydalıdır. Gaz halindeki madde başlangıçta sıvı halde yoğunlaştırılır ve kompakt silindirlerde depolanır, bu da bu sistemlerin taşınmasını ve depolanmasını kolaylaştırır.Mutfaklar için ıslak kimyasal köpük sistemleri
Islak kimyasal köpük sistemleri özellikle mutfaklarda yangınların söndürülmesi için tasarlanmıştır. Bu mutfak yangın söndürme sistemleri, su bazlı bir kimyasal köpük maddesini doğrudan küçük, lokal bir alana hızlı bir şekilde yayarak çalışır. Genellikle ocakların tentelerinin altına yerleştirilirler ve manuel bir anahtar veya bir ısı bağlantısı (ısıya maruz kaldığında kopan, köpük tahliye valfini tetikleyen bir tele bağlı bir bağlantı) ile etkinleştirilirler.Su sisi sistemleri
Su sisi sistemleri, büyük miktarda suya maruz kalamayan alanlar için geçerli bir yangın söndürme çözümü oluşturur. Geleneksel yağmurlama sistemlerine göre çok daha küçük damlacıklar üreterek çalışırlar. Bu, yangınları oksijensiz bırakan ve etkilenen alanın sıcaklığını hızla düşüren bir buhar tabakası oluşturur. Geleneksel yağmurlama sistemlerine göre çok daha az su kullandıklarından, bir dereceye kadar daha sürdürülebilir bir yangın söndürme yöntemi olarak kabul edilebilirler.Köpük baskın sistemleri
Yangın söndürmedeki en büyük zorluklardan biri, yanıcı sıvılar içeren alanların etkili bir şekilde korunmasıdır. Köpüklü su baskını sistemleri bu ortamların yayılmasını kontrol altına almanın en etkili yoludur. Bu nedenle rafinerilerde, uçak hangarlarında ve endüstriyel depolarda yaygın olarak kullanılırlar. Bu tür ortamlardaki bir yangın çok hızlı bir şekilde hızlanabilir. Bu nedenle köpük baskını sistemleri, baskılayıcı malzemelerin hızlı ve yaygın şekilde uygulanması için tasarlanmıştır.Köpüklü su baskını sistemleri, yanan yanıcı sıvıları hızlı bir şekilde kontrol etmek ve yüzey alanını soğutmak için köpük ve su karışımı kullanır. Köpüğün kıvamı, kalın bir battaniye gibi yangınları oksijensiz bırakmasına ve yanıcı gazların salınmasını engelleyerek yangını etkili bir şekilde bastırmasına neden olur. Bu anlamda klasik yangın söndürücülerden pek farklı değillerdir.
Pnömatik ısı algılama tüpleri
Pnömatik ısı algılama tüpleri, yangın söndürücülere çok benzeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle en kompakt ve mobil yangın söndürme sistemi olarak kabul edilebilirler. Bu tüplerin iki ana bileşeni vardır: bir boru ve bir valf. Boru potansiyel yangın kaynağının çevresine kurulur; Belli bir sıcaklığa ulaştığında vana aracılığıyla doğrudan alevlerin üzerine bastırıcı madde yayar.Pnömatik ısı algılama tüpleri, manevra alanı az olan küçük alanlarda bulunan yangınlara başlangıç aşamalarında müdahale eder. Bu nedenle dolap ve dolapların yanı sıra tekne ve araçlardaki yangınlarla mücadele için idealdirler. Ancak bu söndürme tipi, büyük yangınları söndürmek için uygun olmadıkları ve bu nedenle yüksek tavanlı odalar veya alanlar için önerilmedikleri anlamına da gelir.